Matens hjältar
I Falkenbergs Skafferi är vi extra glada för våra producenter! Utan dem ingen mat, inget att förädla med den äran. Inget att utforska och hitta sensationella smakkombinationer av. Producenterna är grunden för att vi ska kunna utvecklas och leva som matregion. Ha vår eget terroir! Vi vill gärna berätta lite mer om de som gör grovgörat för att vi ska ha schyssta, hållbara och lokala godsaker på tallriken. Och inte bara att vi i skafferiet så långt det är möjligt vill vara lokala i det vi gör. Vi vill gärna att du ska tänka på att dina val är viktiga även när du står i en helt vanlig matbutik. För att vi ska få en så där härlig mångfald med produkter som växt sig smakrika i vår jord behöver du välja lokalt i vardagen. Och hälsa på i våra gårdsbutiker då och då.
Vi vill också inspirera dig som funderar på att kanske ta tag i de där odlardrömmarna. Att vi skulle ha svenskt vin var det nog ingen som trodde för några år sedan. Att vi skulle ha självplock på så så mycket mer än jordgubbar kanske inte heller. Vi säger hej och välkommen till alla initiativ som gör att vi ökar vårt självförsörjande! Och att ta med barnen ut i en odling och plocka squash eller pumpor är en härlig känsla.
Därför vill vi lyfta våra mathjältar. Lisa Lemke ger sig ut och pratar med nio producenter och en handlare som ser till att ha ett lokalt utbud i sin butik.
Följ med så hälsar vi på!
Gunnagård
På Gunnagård i Svartrå föds det upp svenska lantraser för avel men framför allt till köttproduktion. Här värnar man om det småskaligt närproducerade och bevarandet utav utrotningshotade raser. Linderödsgrisarna får lång tid på sig att växa och en kärleksfull behandling som ger en fantastisk köttkvalité.
Kullsgärde
På de saltstänkta markerna i Skrea strövar kor och får som hör till den KRAV-märkta gården Kullsgärde gård. Här äter korna obesprutad mat från gårdens åkrar. Dessutom har djuren det riktigt bra och väljer själva när de vill mjölkas. På gården finns även Skrea Ost som förvandlar mjölken till en rad fina mejeriprodukter. Kom gärna och besök gårdsbutiken.
I huvudet på en krögare, närmare bestämt Pelle Ahlström på Hermans Restaurang & Nöje:
”Att vara krögare i Falkenberg är en ynnest, vi har hela registret med råvaror just utanför husknuten! Vi har allt det goda från havet och den rika floran från skogen. Sen har vi alla fantastiska producenter som förädlar våra lokalt odlade och uppfödda produkter, allt från kryddor till kött och då… då är det lätt att skriva lockande och smakfulla menyer! För vi är stolta Falkenbergare som låter smaker från vår närhet berika våra menyer!”
Slöinge Bigårdar
Slöinge Bigårdar är resultatet av passion till naturen, smaken av nyskördat och inte minst kärleken till honungsbiet. Vid Suseåns mynning produceras förstklassig, rå honung. Med smak och doft av blommor och blommande trä kan du även köpa honung med bipollen – riktig supermat!
Källdalens Trädgårdar
Källdalens Trädgårdar är ett grönt och skönt paradis. Odlingen är KRAV-certifierad och det odlas både i växthus och på friland. Från växthusen skördas tomat och gurka under sommarsäsongen. På friland finns det mesta i grönsaksväg, som betor, morötter, lök, fänkål och selleri.
Hallands Bär
På de böljande fälten mellan Falkenberg och Halmstad odlas långa rader med jordgubbar och hallon. Hallands Bär har levererat smaken av sommar sedan 1950-talet. På odlingarna skördas det från sena maj till mitten av oktober. Här kan du själv komma och plocka de ljuvliga bären.
I huvudet på en kalaskokerska, närmare bestämt Susanne Ottosson på Klockaregården 310:
”Jag känner sådan kärlek, lust och glädje när jag får laga mat. Pröva och experimentera med smaker, råvaror, kryddor och allt det som växer nära. Det är inte så svårt att tänka hållbart eller värna biologisk mångfald. Vi bor ju mitt i maten!”.
Ullarps Gård
På Ullarps Gård struttar hönsen runt i det fria och har det bra. Här blir gulan gulare och äggen smakrikare. I gårdsbutiken som har öppet dygnet runt med självbetjäning hittar du inte bara goda ägg. Här finns också grönsaker, rotfrukter, honung och hantverk som lammskinn och fågelholkar.
Tångagård
På Tångagård odlas KRAV-certifierade produkter i harmoni med naturen, helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Gården har specialiserat sig på ekologisk odling av framförallt potatis, rotfrukter, kål och lök. Här finns både gårdsbutik och självplock, men också lager och packeri för vidare transport till halländska matbutiker.
Gudmundsgården
Gudmundsgården är en spännande plats som idag inrymmer flera olika verksamheter. Här finns stor omsorg om djuren som får gå ute i de stora hagarna, böka i jorden och leva ett bra liv. I gårdsbutiken säljs kött och produkter av gris, nöt, lamm, hjort, vildsvin och älg. Allt efter tillgång och säsong.
I huvudet på en husmor, närmare bestämt Johan Bildberg på Lis Mejeri:
”Mat uppskattar inte att resa, bättre att vi människor gör det emellanåt”.
Högared
På Högared går korna fritt i kostallet, utan grindar och styrning. Vill de äta, så äter de, vill de vila, så vilar de och vill de mjölkas så mjölkas de. Du är välkommen att köpa gårdsmjölk direkt från mjölktappen. Köp en glasflaska eller en så tar du med dig din egen.
Handlar’n i Långås
Trots att Handlar’n i Långås ingår i en större kedja så gör de på sitt sätt, nämligen att så långt det är möjligt använda svenska och lokala produkter, helst från Falkenberg och Halland. Vill du också ha ett lokalt utbud i din butik är det bästa sättet att fråga din handlare.
Välj halländskt!
I Halland finns det stora möjlighet att handla närproducerat i din butik tack vare företaget Olsegården. Det är en grossistfirma som levererar närproducerade mejeriprodukter, grönsaker och kött till restauranger, skolor och butiker. Vi pratar en stund med Niklas Svenmyr som driver Olsegården. Häng med!