/**Paloma**/

Det går att handla närproducerat!

Du skulle vilja handla mer lokala råvaror och produkter. Samtidigt kan du inte åka runt till olika gårdsbutiker varje vecka. Men det behöver du inte, bara be din handlare att ta in ett närodlat sortiment i butiken. I Halland finns det nämligen stora möjlighet att handla närproducerat tack vare företaget Olsegården. Det är en grossistfirma som levererar närproducerade mejeriprodukter, grönsaker och kött till restauranger, skolor och butiker.

Vi pratar en stund med Niklas Svenmyr som driver Olsegården. Häng med!

I Halland finns mycket olika sorters livsmedelsproducenter, och du är en av dem som ser till att deras produkter levereras ut till butiker och restauranger. Ser du ett ökat intresse för närproducerat?

– Ja, det gör vi. I detta mediabrus av klimatförändringar och antibiotikaanvändning  tror jag konsumenten ser dessa livsmedel som ett sätt att påverka.  Jag tror även att det handlar om att konsumenten vill ha produkter med en känd identitet. Och desto närmre konsumenten är producenten desto större trygghet upplevs varorna.

Niklas Svenmyr står med en låda morötter.

 Om man vill handla mer närproducerat, hur skall man tänka då?

– Det viktigaste är att fråga sig själv; vad innebär närproducerat för mig? Problemet med benämningar som ”närproducerat” och ”lokalproducerat” är att det inte finns någon officiell definition av detta. Varje företag gör sin egen definition och det kan skapa stor förvirring för konsumenten. Vi på Olsegården anser att dessa begrepp blivit så urvattnade så vi har valt att ta bort det ur vår marknadsföring. Istället har vi valt att lyfta fram producenter och förädlare i Halland och marknadsför det som halländskt. Och så får konsumenten själv avgöra.

Ni jobbar också med ett spännande EU-projekt som skall gynna närodlat, kan du berätta mer om detta?

– Vi har under tre år haft ett logistikprojekt som stöttats av Europeiska jordbruksfonden. Syftet med projektet är att erbjuda halländska livsmedelsföretag en digital plattform som underlättar handel av halländska livsmedel mellan företag. Det innebär tex  att alla butiker, restauranger, hotell och offentliga kök har möjlighet att köpa från ett 70-tal producenter när man handlar via Olsegården.

En skyltdekal, rund och blå med texten: Välj Halländskt.


Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter